News:

Nystartat, moderatorer och aktiva medlemmar eftersöks.

Main Menu

Salt som salt ... eller? Salt med eller utan jod till snus?

Started by Geronimo, February 26, 2020, 00:45:49

Previous topic - Next topic

Geronimo

Kopierar denna text som damp ner i ett nyhetsbrev från Kungssnus. (snusfabriken.com + Tobakskemi.se)
Ifall någon av er ännu inte prenumererar på det nyhetsbrevet! Rekommenderar att ni gör det, bra info kommer hela tiden.

"Salt som salt eller är det verkligen så enkelt tror du?

Salt med tillsatt jod kan göra att snuset blir beskt. Havssalt innehåller visserligen naturligt jod, men detta oftast i för små mängder för att det ska påverka smakerna i det färdiga snuset.

Det är främst den som tillverkar snus i lägre temperaturer, alltså fermenterar, som beskan kan framträda mest. Jod påverkar alltså fermenteringen på ett negativt sätt då den dödar den naturliga fermenteringen och gör att den inte vill komma igång som den ska. Kör man i för låg temperatur i ugn så kan man också få samma bekymmer med beska.

Tillverkar man i tryckkokare så värmebehandlar man snuset istället under hög temperatur och ingen fermentering sker. Här ska det inte vara några bekymmer med tillsatt jod i saltet.

Smakblindhet för beska är också vanligt vilket gör att det en person uppfattar som gott är enormt beskt för en annan person.

För att testa skillnader i smakkänslighet brukar forskare använda ett ämne som smakar extremt beskt för 25 procent av befolkningen. Hälften av befolkningen får en mer måttfull smakupplevelse av samma ämne, medan 25 procent knappast känner någon smak alls.

Så för enkelhetens skull, ta till vana att använd salt utan jod när du tillverkar snus. Då blir det rätt oavsett vilken metod du använder för att tillverka ditt snus. Du kanske inte uppfattar beskan, men vännen som du bjuder en prilla kanske tycker det är extremt beskt.
"
Jag sov och jag drömde om tobakens land,      Där vart, i en rökig ängd,
där en gudom planterat med givmild hand         monopoltobaksdjävulen hängd och sprängd,   
cigarillos som växte som morötters like         där under jättetobaksträn
i matjord av snus i ett pipoljerike.         vi andades luft som var söt stark o frän