News:

Nystartat, moderatorer och aktiva medlemmar eftersöks.

Main Menu

Recent posts

#91
General Discussion / SV: Portionssnus...
Last post by Piraten - June 15, 2019, 20:11:18
Tänkte mig inte för riktigt. Jag påsförpackar torr tobak och tillsätter vätska efteråt så det kanske är för blött med bara 10% mindre.
#92
Recept / Original receptet på Ettan som...
Last post by Geronimo - June 07, 2019, 19:46:42
På många andra forum så har folk länkat till vad som sägs vara ett originalrecept på Ettan från sent 1800-tal eller tidigt 1900-tal.  Alla länkar till bilden på receptet är döda.

Är det någon som har kvar receptet och kan länka på nytt?
#93
Tips och Tricks / Tips till er som använder elvi...
Last post by Geronimo - June 05, 2019, 02:40:25
Jag har bearbetat min första batch med elvisp och redan lärt mig en sak som gjorde det mycket bättre.

Jag vispade först i en bunke och det flög snus överallt och det tog lång tid utan att det blev bättre konsistens.
Jag kör helt utan gummi arabicum.

Då tömde jag ner snus i en tillbringare istället som är så smal att elvispen precis går ner.
Min är en gammal från GB-glass sent 90-tal och den är lite smalare än vanliga tillbringare.

När snuset är i den så kör jag ner vispen på lägsta fart och då packas snuset ordentligt samtidigt som det rörs om, så det blir mer som att det knådas samtidigt som det vispas.
Det gjorde att det gick mycket snabbare än att vispa i bunke.

Kapa tillbringaren så att vispen når hela vägen ner eller nära på så att inte snus ligger packad och orörd i botten.
Ta ut allt snus ner i bunken och knåda lite för hand och blanda runt emellanåt.
Billiga elvispar överhettar fort så låt den kylas av lite medans du knådar för hand.

Har du ingen tillbringare så kanske det går med en petflaska som passar din elvisp, var kreativ!
#94
General Discussion / Dosa av mässing med 250 år gam...
Last post by Geronimo - June 05, 2019, 02:12:10
https://www.folkbladet.se/nyheter/norrkoping/250-ar-gammalt-snus-om5324936.aspx

En gammal snusdosa i mässing med 250 år gammalt snus upphittad av arkeologer i Norrköping.
Vilket fynd! Den var helt försluten och det luktade tom tobak när dom öppnade den.

Dom säger att dom skulle analysera tobaken för att se vad det var för sorts tobak och vilka smakämnen som tillsatts, vet någon om vart man kan få tag på information om analysen? Hittar den inte i någon tidningsartikel.
#95
General Discussion / Allt om Snus i Snusjournalen
Last post by Geronimo - June 05, 2019, 00:46:47
Snus är en trevlig kulturhistorisk produkt som Edward sa och alla som brukar snus bör surfa in på snusjournalen och unna sig lite kvällsläsning om snusets historia och annan lektyr kring vårt kära snus. :)

https://www.snusbolaget.se/allt-om-snus/

Övriga artiklar i Snusjournalen
https://www.snusbolaget.se/snusjournalen/?pv=True

#96
General Discussion / SV: Är 50g kaliumkarbonat för ...
Last post by Geronimo - June 05, 2019, 00:22:31
Tack för svaret Jangefelt!

Jag tillsatte just 28g kalciumkarbonat. 18,8g för att kompensera upp till 1kg och ytterligare ca 10% extra(räknade på hela mängden hoppas det blir bra), vilket blev 7g med min huvudräkning.  Toppade på med något extra gram bara för att jag kände för det.

Eftersom att jag redan kryddat halva batchen med två olika kryddor så slog jag ner detta i halva okryddade batchen!
Alltså 28g extra kalciumkarbonat i 1kg blötsnus(0.5kg torkad tobak), Innehåller redan ca 27g.

Min ide är att banka ut det okryddade med dom kryddade om 12 timmar, 50-50 och krydda extra.
Det kanske är vansinne att göra det så basiskt men så blev det.
Jag hoppas att det inte förstör snuset.

Nu ligger det i slowcooker och ska ligga där i 12 timmar.

Jag smygprovade en prilla av ena kryddade lådan som legat en och en halv dag i kylskåp, vispats ett par gånger med elvisp emellanåt utöver en ganska lång vispning direkt efter 22+17h i slowcookern.
Amoniaken hade börjat släppa ganska bra efter vispningarna och konsistensen började ta sig.
Kände att det finns bra potential i snuset att få fin smak trots att det knappt lagrats något alls, det var faktiskt redan snusbart om man inte vill vara kräsen. :)
#97
Tips och Tricks / SV: Vilka beredare använder ni...
Last post by Jangefelt - June 04, 2019, 22:26:27
Jag kör med en gammal Electrolux från 70-talet, som funkar fint!

Men Bosch Mum6 ska va riktigt grym enligt väldigt många!
#98
General Discussion / SV: Kaliumkarbonat vs Natriumk...
Last post by Jangefelt - June 04, 2019, 22:25:16
Jag kör på natriumkarbonat, för jag är för snål för att köpa annat.

Vissa påstår att dom smakar skillnad, andra inte. Jag kan själv inte påstå att jag märker något!
#99
General Discussion / SV: Är 50g kaliumkarbonat för ...
Last post by Jangefelt - June 04, 2019, 22:23:57
Ja, det är alldeles för lite!

55g kaliumkarbonat är lagom till 750g tobak, så räkna om den mängden till ett kilo, och sen lägger du på 10% extra, då kaliumkarbonat kräver det.

Och det är inga problem är att lägga till mer i efterhand!
#100
General Discussion / SV: Göra egen portionssnus frå...
Last post by Jangefelt - June 04, 2019, 22:20:24
Du kan alltid surfa in på snus fabriken.com, under tillbehör finns Prillan portions påse och spruta, som du kan göra ett par portioner av.
Dessa kan värmas ihop med plattång så du får en tät portion!